Blog, zaterdag 29 september 2018

Goedemorgen, ik was vanmorgen al vroeg wakker. Om 7 uur zat ik al op de fiets. Daarna nog even terug in bed gestapt om tv te kijken. En nu lekker aan mijn ontbijtje. Met mijn ogen gaat het nu echt een stuk beter, dus alles ziet er letterlijk weer zonniger uit.

Ik heb in mijn vorige blog mijn
‘Dip’ genoemd en er zijn veel mensen die het idee hebben dat dat iets zegt over mijn gemoedstoestand, denk ik, of over de mate van klachten die ik ervaar. Dit is een ander soort dip, ik zal het kort uitleggen:
De ‘dip’, zo wordt de periode genoemd na het actief toedienen van chemo, waarin niet alleen de slechte, maar ook alle goede cellen worden vernietigd. De dip begint ongeveer ergens rond dag 10 (gerekend vanaf het begin van de chemokuur). Alle bloedwaarden zijn dan op een dieptepunt, waardoor je geen weerstand meer hebt. En alle slijmvliezen (van je mond tot de uitgang, zeg maar) kunnen dan heel geïrriteerd raken (zoals ik vorige keer heel veel pijn in mijn mond had). Je kunt hoge koorts krijgen, allerlei infecties en ontstekingen krijgen, bacteriën en virussen oplopen. Die periode begint voor mij nu zo’n beetje en duurt een week of 2 a 3. Je hebt die periode totaal geen weerstand. De complicaties kunnen mee- of tegenvallen, dat is niet te voorspellen. De komende 2 tot 3 weken zit ik dus in mijn dip, maar hoe ik me daarbij voel is afwachten.
En op een dag maakt je lijf weer nieuwe cellen aan en gaan je bloedwaarden weer omhoog. Dat is het moment dat je uit je ‘dip’ bent en het moment dat ik naar huis mag!

Als ik het heb over mijn dip, betekent het dus niet per definitie dat ik me rot voel. Het is de benaming van deze periode van de kuur. Op dit moment van mijn dip zit ik helemaal niet in een dip en ga ik lekker genieten van mijn vrije zaterdag 

Fijne dag allemaal!